

Tym razem, w ramach Projektu WITAMINKI podjęliśmy kolejne wyzwanie, a mianowicie poznaliśmy bliżej FASOLKĘ FILOMENĘ. To już kolejna okazja by poznać nowe smaki, zdobyć nowe informacje oraz przeprowadzić doświadczenia, które mają na celu odkrywanie bogatego świata warzyw. Nasza ciekawość i dociekliwość opłaciła się – fasolka zainspirowała nas do działania! Gotowanie, degustacja, praca plastyczna, czytanie, tyle pracy, tyle działań by poznać Fasolę Filomenę, która okazała się kolejną trafioną propozycją zachwycającą swoim smakiem i wyglądem.

















Dzięki kolejnemu wyzwaniu w ramach projektu WITAMINKI odkryliśmy tajemnice Kalarepki Klary. Kalarepka to odmiana kapusty – trudno nam było w to uwierzyć! Zatem przystąpiliśmy do kulinarnych doświadczeń. Uaktywniliśmy wszystkie zmysły i to było kolejny raz wspaniałe doświadczenie! Chrupiąca, soczyste, lekko słodka, pachnąca, zdrowa kalarepka prawie wszystkim bardzo przypadła do gustu. Nasze witaminkowe doświadczenie kolejny raz sprawiło nam wielką frajdę, wzbogaciło naszą wiedzę i doświadczenia smakowe. Kalarepka Klara to świetna zdrowa przekąska, prawdziwa bomba witaminowa!
















CZOSNKOWE WYZWANIE W ramach projektu WITAMINKI podjęliśmy kolejne wyzwanie. Tym razem bohaterem był CZOSNEK CZAREK, który odkrył przed nami swoje bogactwo jako przyprawa, a w szczególności poznaliśmy jego zdrowotne właściwości. Naturalne warzywo posłużyło nam do wielozmysłowego poznania czosnku, poznaliśmy jego budowę, zapach, ostry, ciekawy smak. Wykorzystując czosnek, cytrynę, miód wspólnie przygotowaliśmy „naturalny antybiotyk”. To było ciekawe doświadczenie! Bardzo smakowało nam zrobione przez siebie lekarstwo! Aż trudno uwierzyć, że wszystkim odpowiadał smak, kolor, konsystencja. Ten prawdziwy pogromca wirusów zapewne będzie częściej wykorzystywany przez nas do wzmocnienia odporności. Świetnie bawiliśmy się wspólnie w rytm piosenki o naszym bohaterze CZOSNKU.















W ramach innowacji pedagogicznej WITAMINKI , dzieci z grupy PRYMULKI – spotkały się z Cukinią Celestyną.
Dzięki Anastazji i Laurze mogliśmy podziękować cukinie o gigantycznych rozmiarach! Z ogromną przyjemnością wysłuchaliśmy i bawiliśmy się przy piosence o Cukini Celestynie, kolorowanki sprawiły nam też dużo frajdy! Jednak zajęcia kulinarne to było to!
Faszerowane łódeczki z cukini. Do zrobienia tego dania użyliśmy pysznych kuleczek mocarelli, smaczne pomidory, zioła oraz ser, który sami starliśmy na tarce. Ser był pyszny!
Przebojem okazały się frytki z cukini, bardzo nam smakowały!
Jednym słowem zaprzyjaźnililiśmy się z Cukinią Celestyną!










PROJEKT EDUKACYJNY „WITAMINKI” – ZIEMNIACZANE WYZWANIE

Dzieci z grupy PRYMULKI w roku szkolnym 2024/2025 przystąpiły do II edycji Projektu Edukacyjnego „Witaminki” opracowanego przez Wydawnictwo „Bliżej Przedszkola”.
Cel projektu to promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Bohaterem pierwszego wyzwania był – ZIEMNIAK ZIEMOWIT.
W czasie zajęć i zabaw dzieci zapoznały się z cyklem wzrostu ziemniaka. Poznały historię dotyczącą pojawienia się ziemniaka w Europie i Polsce. Dzieci podzieliły się swoją dużą wiedzą na temat produktów pochodzących z ziemniaków: mąka ziemniaczana, frytki, czipsy, kluski, pyzy, kopytka. PRYMULKI uczestniczyły w zajęciach kulinarnych w czasie, których obserwowały proces powstania
zapiekanych babeczek puree z ziemniaków.
Na każdym etapie: przyniesienie przez dzieci ziemniaków z domu, segregowane, obieranie, mycie, gotowanie, ugniatanie, formowanie i oczywiście SMAKOWANIE dzieci były aktywne i zaangażowane. Unoszący się zapach w czasie gotowania, przyprawiania, pieczenia sprawiał dzieciom ogromną satysfakcję.












